9 Aralık 2014 Salı

Patent Tescili Nedir?

Patent Nedir?
Buluş sahiplerinin izleyecekleri süreç için ilk olarak patent nedir sorusu akla gelmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar, güncel ve doğru kaynaklar üzerinden yürütülmelidir. Patent başvurusu yapılacak ürünün teknik durumu ve diğer ayrıntıları, hataya yer olmayan prosedürler dahilinde dosyaya eklenmelidir. Bu doğrultuda, okuyucularımız için patent tescili ile ilgili temel sorulara anlaşılır cevaplar hazırladık.


Patent Nedir?

Patent, buluş yapan şahısların, buluşunu üretme, pazarlama ve devretme haklarını tekelinde bulundurduğunu yasal olarak kanıtlayan sahiplik belgesidir. Bu belge, ülkemizdeki tek yetkili kurum olan Türk Patent Enstitüsü tarafından, teknik olarak uygun görülen ve başvuru prosedürleri eksiksizce tamamlanan buluşlara verilmektedir. Patent başvurusunda gerekli prosedürler, ilgili yazı başlığımız altında detaylı bir şekilde paylaşılmıştır.


Patent başvurusu yapmayı düşünenlerin patent nedir sorusunu yanıtlamalarının ardından araştırdığı öncelikli konulardan biri de tescil maliyetleri oluyor. Güncel ücretlerin bütçenizi pek etkilemeyeceğini söyleyerek sizleri rahatlatalım. Başvuru aşamasında rüçhan adedine göre ücretlendirme yapılmaktadır. Tarifname dosyanızın çevirisi yapılacaksa, bunun için de ek bir ücret talep edilmektedir. İlgili konu başlığımızda patent başvuru ücretleri ve ödeme detayları mevcuttur.

Bazı buluş sahipleri patent alacakları ürünlerini yurt dışında da pazarlama tekeline sahip olmak istemektedirler. Bu konuda EPC yani Avrupa Patent Sözleşmesi devreye girmektedir. Buradan yapılan patent tescilleri sözleşmeye dahil olan tüm ülkelerde geçerli olmaktadır. İlgili konumuzdan yurt dışı patent başvurusu detaylarını inceleyebilirsiniz.

Buluşlar, tescili yapıldıktan sonra taklit, izinsiz üretim ve benzeri durumlara karşı yasalarca koruma altına alınmaktadır. Buluş sahibine sağlanan hakların ihlali durumunda, para cezasından hapis cezasına kadar yaptırımlar uygulanabilmektedir. Patent haklarına ilişkin ihlaller ve cezaları, ilgili konumuzda detaylı bir şekilde belirtilmiştir.

Patent nedir sorusu kadar merak edilen ve sahibine geniş haklar sağlayan alternatif bir tescil belgesi de mevcuttur. Patent tescil kriterlerinin tamamını karşılamayan buluşlar ve küçük icatlar için faydalı model belgesi verilmektedir. Bu belge de buluş sahibine ürünü için belirli bir süre üretim ve pazarlama hakları sağlamaktadır. Faydalı model ile ilgili tüm detayları ilgili konu başlığımızda bulabilirsiniz.

Sitemizde patent tescili konusunda ve ilgili kategorilerde güncel bilgilere ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan herhangi bir detayı iletişim sayfamızdan bizlere danışabilirsiniz. Alanında uzman editörlerimiz tüm mesajlarınıza 2 iş günü içerisinde cevap verecektir.

Patent tescili hakkındaki tüm kişisel sorularınızın aynı başlık altında toplanabilmesi ve merak edilen genel sorularla ilgili ortak cevaplara daha kolay ulaşabilmeniz için Soru Cevap sayfasını hazırlamış bulunuyoruz. Buradan bizlere ilettiğiniz sorulara en kısa sürede yanıt verilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder