9 Aralık 2014 Salı

Patent Haklarına İlişkin İhlaller ve Cezaları

Patent Haklarına İlişkin İhlaller ve Cezaları
Buluş sahibinin patent haklarının ihlali ve tecavüzü halinde uygulanacak yaptırımlar 3 grup altında hükümlere bağlanmıştır.

İlk grupta: Buluş sahibi olarak teyit edilmesi gereken kimlik bilgilerinin asılsız olarak bildirilmesi, herhangi bir eşya ya da ambalaj üzerinde yer alan patent korumasının yetkisizce kaldırılması, kişilerin asılsız olarak kendilerini başvuru ya da patent sahibi olarak sunmaları suç olarak tanımlanmış olup, belirtilen suçları işleyen kişiler hakkında güncel düzenlemeler dahilinde para cezası ve 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilmektedir.


İkinci grupta: Kişilerin patent hakkı olmayan ya da süresi biten ürünlere ambalajlara ya ilanlara ve benzeri sunumlar üzerine, patent tescilinin olduğu kanısını uyandıracak herhangi bir etiket eklemeleri ya da bu doğrultuda reklam, tanıtım yapmaları durumunda güncel düzenlemeler dahilinde ağır para cezası ya da 3 yıla kadar hapis istemi ile dava açılabilir.

Üçüncü grupta: Kişilerin patent tescili yapılan ürün ve tekniklerle ilgili tecavüz sayılan eylemlerden birini gerçekleştirmeleri durumunda ağırlaştırılmış para cezası ya da 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilir. Ayrıca bu suçlarına hükmolunan kişilerin işletme sahibi olmaları durumunda, iş yerlerinin kapatılması (en az bir yıl) ve yine bu süre oranında ticaretten men cezaları uygulanabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder