9 Aralık 2014 Salı

Patent Alınmış Buluşu Kullanma Zorunluluğu

Patent Kullanımı
Patent tescili yapan kişi, tescile konu olan buluşu kullanmakla yükümlüdür. Yine aynı şekilde patent haklarını devrettiği ya da kiraladığı taraflar, buluşu kullanmak zorundadırlar. Bu şartlar, patent tescilinin bültende yayınlanma tarihini takiben 3 sene içerisinde uygulanır.

Buluş sahibi ya da patent kullanım hakları için yetkilendirdiği kişi, Türk Patent Enstitüsü’ne mevcut buluşun kullanıldığına dair resmi bir belge sunmak durumundadır. Tescillenen buluşların kullanım şartları yönetmelikte güncel olan maddeler ve yetkili mercilerce belirlenmektedir.


Tescilli buluşun kullanımına dair sunulan belge, işletmedeki üretimin denetlenmesi suretiyle yerinde incelenir. Bu aşamanda sonra alınan kullanım belgesi, buluşun kullanıldığını, kiralandığını ya da patent haklarının devredildiğini tespit eder. İlgili kullanım belgesi başvuru yapıldıktan sonra üç ay içerisinde hazırlanır. Belgedeki genel bilgiler, tescillenen buluşun kullanımına dair bilgilerden oluşmaktadır. Kullanıldığı tespit edilen buluşların patent siciline kullanım bilgisi kayıt edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder